Mød Henriette

Henriettes stomiliv

Focuscares sygeplejerske Pia Petersen er på besøg hos Henriette Olsen i hendes dejlige have på Vestsjælland en eftermiddag i juni…

Grundet Corona, mødes vi i haven i behøring afstand og med håndspritten som hilserutine.

Solskin skifter med overskyet og vind, men der er læ og hygge i haven.

Mød Henriette

Henriette byder på en kølig drik. Snakken går lystigt, Henriette er en meget åben person generelt og har også altid været meget åben omkring sin stomi, både overfor familie, venner, kollegaer. – “ Åbenhed gør alting meget lettere”, som hun siger.

Henriette bor med sin mand i et dejligt hus, med have… og skøn pool i haven. Henriette har 2 voksne børn fra tidligere ægteskab… Henriette arbejder 4 dage om ugen i flexjob, hvilket hun er meget glad for… lige p.t. foregår det hjemmefra ved computeren.

Henriette har haft inflammatorisk tarmsygdom siden 1996 hvor hun fik diagnosen Colitis Ulcerosa… Hun blev de følgende år behandlet for sygdommen med mange forskellige slags medicin.

Omkring 2014 fik Henriette ligeledes symptomer i form af ledsmerter og hyppige mavesmerter trods medicinsk og biologisk medicinsk behandling.

Da hun blev indlagt i 2014, var hun så syg, at hun blev anbefalet en stomioperation – som lægerne sagde:”det var sidste udvej”.

Henriettes diagnose blev ændret til Mb. Chrohn.

Aldrig tidligere har Henriette følt sig så glad og veltilpas, som efter sin ileostomioperation, som betød en helt ny livskvalitet for hende, ingen konstante mavesmerter, hun blev medicinfri og fik det alment meget bedre.”

Havde jeg bare vidst noget tidligere, at en stomi kunne give mig livskvaliteten tilbage” , så havde jeg sagt ja til en stomi meget før.”

Lægerne havde flere gange tidligere efter sygdommens udbrud fortalt, at stomi kunne være ”sidste udvej”

Henriette konkluderede, at det nok så måtte være det værste man kunne opleve så, men faktisk viste virkeligheden med ileostomi sig at være lige omvendt… ☺

Inden hun fik stomi, skulle hun konstant orientere sig om hvor det nærmeste toilet var – utroligt stressende og begrænsende i det sociale liv. Havde hun fået en stomi tidligere i forløbet, kunne hun måske have undgået meget af den medicin som hun har fået i årenes løb.

Henriette har altid anvendt 1- dels pose tømbar pose med flad klæber. Hun har brugt 2 forskellige mærker tidligere, først en med flad klæber, men da stomien ikke er så høj, fik hun senere behov for en konveks klæber.

Hun oplevede dog at klæberen på de tidligere stomiposer, var ret stiv og ufleksibel. Den ene type, gav desuden hudkløe og irritation, som kun kunne holdes nogenlunde nede, hvis hun anvendte barriere creme, alt sammen meget omstændeligt og tidskrævende.

Pga. ledsmerter, er det meget vanskeligt for Henriette selv at klippe hullet til i stomipladen. “Jeg er én der godt kan lide at tingene går nemt og hurtigt, selvom jeg er grundig.”

Under et besøg i stomiambulatoriet klagede hun over sin daværende stomipose … og blev tilbudt at prøve eakin Pelican convexpose, som er mere fleksibel og hudvenlig.

Eakin Pelican convexposen fandtes med udstanset hul spring på halve mm, som lige passede til hendes stomidiameter.

Bekendtskabet med eakin Pelican convexposen blev et vendepunkt for Henriette…Hun fandt hurtigt ud af at hendes hud havde det godt med den nye klæber, ingen kløe, tør hud og ingen behov for ekstra barrierecreme. Ligeledes er hun mere tilfreds med udløbet på eakin Pelican posen, hun kan hurtigt og nemt tømme og rengøre udløbet. Hun rengør med papir op i udløbet efter tømning, og til sidst yderst. Ingen forurening af fingrene.

Lykken var gjort ; sammen med en tynd barrierering, har Henriette brugt eakin Pelican convexpose siden 2015 og hun har aldrig oplevet problemer. Det fungerer bare så godt…

Åh jo, indrømmer hun, hvis hun en dag trækker den lidt for længe med skift, kan hun få læk, men det er min egen skyld siger hun og smiler.

Oplevet “selvforskyldt” læk siden 2014 kan tælles på én hånd.

Af fritidsinteresser har Henriette helt klart badning, hjemme i poolen om eakin Cohesive® seals absorberer og beskytter sommeren og som vinterbader ved stranden. Posen holder til det hele, hun er aldrig nervøs for at bade uanset årstid.. Om sommeren bruger Henriette bikini, så hendes stomipose er synlig, og det er hun helt afklaret med. “Folk må gerne kigge og spørge, for jeg vil altså gerne have sol på hele kroppen, og ikke gemme mig i en badedragt…” siger hun. At stomi er tabu, ved hun godt, men er også overbevist om at jo mere viden og åbenhed, der er i samfundet, jo bedre. Og det kan vi kun blive enige om.

Henriette har diabetes, formentlig som følge af mangeårig Prednisonbehandling.

Hun holder meget af at lave mad, og styrer sin diabetes udelukkende med en tablet og ellers sund kost… Madbanditten hedder en fortrinlig app. som giver hende inspiration til sund kost. For nylig har Henriette og hendes mand fået drivhus i haven og det er nu fyldt med alskens lækkerier, planter med tomat, chili, agurk og melon, som de glæder sig til at høste i løbet af sommeren.

I COPA gruppen på Facebook fortæller Henriette, at mange skriver, at de oplever problemer med deres nuværende stomipose

Hun opfordrer ofte folk til at prøve noget andet, for der findes så mange forskellige produkter, og man skal ikke give op, før man synes man har fundet det der er bedst til netop en selv…

Fra Focuscare skal der lyde en stor tak for, at vi måtte komme på besøg og høre Henriettes historie.

Vi håber den kan være en inspiration til andre med stomi…

Mød Henriette

Henriette bruger eakin Cohesive tætningsringe

Oplever du lækage? Rød og irriteret hud? Så kan eakin cohesive ringe højst sandsynligt også hjælpe dig…

eakin ringene kan anvendes til alle typer stomi. De modelleres og formes til lige netop din stomi, enten den er rund, oval, ”skæv” og uanset hvilken størrelse (diameter i mm).

Gå til eakin Cohesive tætningsringe →

Mød Henriette

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Focuscares nyhedsbrev er til dig som har brug for viden om stomi- og sårpleje og som gerne vil holdes opdateret om nyheder.

Uanset om du er nyopereret eller har været stomiopereret længe eller du er sundhedfaglig person.

Vi lover dig, at vi ikke sender mange nyhedsbreve- kun ca.6-10 stk. på årsbasis med relevant indhold.

God fornøjelse med vores hjemmeside.

Ring eller skriv endelig hvis du har spørgsmål eller ønsker gratis vareprøver.

Professionel / Bruger

Tak for din tilmelding