Alt om stomi

Kan man lide af stomi? Nej! Tværtimod er stomien resultatet af en behandling for en sygdom – og dermed løsningen til at få et bedre liv igen.

En stomi kan være midlertidig eller for resten af livet.

Med en stomi følger utallige spørgsmål – også for de pårørende. Her kan du finde svar på de mest gængse.

Hvad er stomi?

Stomi kommer af det græske ord stoma (betyder mund). Det er betegnelsen for en operation, som man udfører ved forskellige sygdomme i tarm eller blære, hvor man ender med at føre en forbindelse af tarm ud til huden på maven.

Derved kan man ikke holde på afføringen eller urinen (hvis det er en urostomi), og derfor påsætter man en stomipose omkring stomiåbningen, som opsamler affaldsstofferne.

Stomiposen og tilbehør gør det muligt for personer med stomi at opretholde en aktiv livsstil.

Stomi-ny

Hvilke typer af stomi er der?

Der er forskellige typer af stomier, herunder kolostomi, ileostomi og urostomi, der hver især involverer forskellige dele af tarm- eller urinsystemet. En kolostomi er en åbning forbundet til tyktarmen, ileostomi er tilsluttet tyndtarmen, mens en urostomi involverer urinvejene, og ført ud på maven.

En stomi er altid resultatet af en behandling for en sygdom. Stomien kan være midlertidig eller for resten af livet.

Læs mere om om de tre typer af stomi:

Hvad betyder pancaking?

Pancaking er et af de mest almindelige problemer, som folk med en stomi oplever (oftest kolostomi). Det bliver kaldt pancaking, fordi stomiposen bliver flad som en pandekage og danner vakuum. Det får dog ikke afføringen til at stoppe med at komme. Men i stedet for at falde ned i posen, samler afføringen sig omkring toppen af stomien, tørrer ud og kan danne en prop, så ny afføring i værste fald vil blive skubbet ud bag pladen.

Tips til at afhjælpe pancaking/vakuum

Hvis du oplever problemer med pancaking, kan du prøve at spise fiberrige grøntsager, som kan give luft i tarmen. Man kan også smøre posen indvendigt med madolie, så afføringen nemmere glider ned i posen

Sørg for at drikke nok vand i løbet af dagen. Vi anbefaler at drikke ca. 2 liter pr. dag. Dette er også med til at blødgøre afføringen.

Hvor mange har stomi i Danmark:

Der er cirka 10.000 – 15.000 i Danmark.

Hvordan er det at leve med stomi?:

Livet med stomi varierer for hver person – også over tid. Viden og støtte fra sundhedsfaglige og positive fællesskaber kan spille en afgørende rolle i at hjælpe enkeltpersoner med at håndtere og trives med deres stomi.

Ved at læse om andres stomi-rejser, og hvordan de har tacklet udfordringer med stomi, kan give inspiration og støtte. Vi har samlet en række fortællinger fra vores brugere her.

Hvordan påsætter og skifter jeg stomipose?

Følg disse trin:

1. Vask hænder grundigt.
2. Fjern forsigtigt den gamle pose.
3. Rengør og tør hudområdet omhyggeligt.
4. Anvend derefter den nye pose.

Nævn alle produkter i processen.

Se vores video for yderligere information

TBD

Stomi-ny

Hvor ofte skal jeg skifte stomipose?

Som tommelfingerregel skal en 1-dels pose skiftes mindst en gang dagligt. Har du et 2-delt system skal basispladen skiftes hver anden dag, og posen dagligt.

Huden kan godt holde til de daglige skift, men husk at tage posen forsigtigt af. Det er ikke sundt for huden, hvis posen sidder på for mange dage. Hvis huden tager skade, kan det være svært at få en ny pose til at sidde fast. Så hold godt øje med din hud og pas godt på den.

Og søg altid råd hos din stomisygeplejerske, hvis du er i tvivl.

Stomi og lækage – hvad gør jeg?

Det er ikke usædvanligt at opleve visse problemer på din stomirejse, især i den første tid efter operationen. Heldigvis kan de fleste udfordringer løses med nogle få justeringer, så det bliver lettere for dig at leve med stomi.

Stomi-ny

Ujævn hud og folder

Huden omkring din stomi kan være ujævn eller have mindre folder. Du kan udligne ujævnheder med eakin cohensive pasta, før du påsætter posen. Derved hjælper du med at forhindre lækager og øm hud. Du kan også strække huden eller hudfolden let, før du påsætter posen eller tilbehørsproduktet.

Læs mere her →

Stomi-ny

Mål din stomi

I løbet af de første 6-8 uger vil hævelsen på din stomi falde og således ændre form og størrelse. En nøjagtig stomiskabelon hjælper med at forhindre mange hud- og lækageproblemer.

Læs mere her →

Stomi og hudirritation – hvad gør jeg?

Oftest skyldes hudproblemer, at huden er i kontakt med afføring.

Hvis huden tæt inde ved stomien begynder at blive rød og irriteret, skal du måle stomien ved hudniveau for at se, om du skal klippe pladens hul mindre eller større. Derfor er det en god idé at måle stomien én gang om ugen den første tid efter operationen og sidenhen én gang om måneden, da stomien kan skrumpe over tid. Benyt skabelonen fra æsken eller prøv med dækpapiret som fjernes, når hullet er klippet.

AB: Denne tekst skal sandsynligvis erstattes med tekst vedr. eakin produkter

Du kan altid ringe og tale med stomisygeplejersken om dine hudproblemer og få information om vores hudbeskyttende produkter, såsom vores tætningsringe eller barrierefilm, så du undgår hudskade.

Tips til at undgå luft i stomipose?

Luft i stomiposer er en velkendt udfordring. Det er vigtigt at håndtere luft i stomiposen for at undgå ubehag og lækager. Luft kan også påvirke posens pasform og komfort. Du kan selv gøre nogle ting for at minimere luft i posen.

AB: Giver det mening for vores produkter?

I alle stomiposer er der et kulfilter. Det betyder, at den luft, som produceres i tarmen, kan sive ud af posen samtidig med, at lugten neutraliseres. For at kulfiltret fungerer optimalt, er det vigtigt at skifte posen dagligt. Kulfilteret fungerer ikke så godt efter 24 timer.

Luk posen omhyggeligt for at minimere luftindtag og brug eventuelt lugtfilteret på posen for at slippe af med overskydende luft.

Der findes også produkter, der hjælper med hurtig udluftning. Vores kunder har stor succes med eakin Osto-EZ-Vent® luftventil, som er værd at bestille en gratis vareprøve af.

Luftventilen passer til alle typer stomiposer; 1-dels, 2-dels, tømbare eller lukkede. Osto-EZ-Vent® er blevet udviklet uden filterfunktion for at give mulighed for en hurtig udluftning, så posen bliver flad øjeblikkelig. Dette forebygger, at posen sprænger eller løsner sig fra huden.

Oplev mindre bøvl, færre pinlige situationer og en øget tryghed. Læs mere her.

Du må aldrig prikke hul i posen, men gerne søge viden hos en stomisygeplejerske, for at afhjælpe denne gængse gene.

Stomi og kost – hvad må jeg spise?

Som udgangspunkt må du spise og drikke, som du plejer.

Hvis du har fået lavet en kolostomi, er maden i tarmen færdignedbrudt, og afføringen vil være, som du normalt kender den. F.eks. vil luft i tarmen blive udledt som prutter. Du kan ikke styre, hvornår tarmen udleder luften. Der er også forskel på, hvor meget tendens man har til at danne luft i tarmen. Hvis du tygger tyggegummi, drikker meget sodavand, ryger eller ofte spiser stærk mad, så kan det også give mere luft i tarmene. Ligeledes kan fiberrige grøntsager, kål og æg også spille en rolle her.

Ved ileostomi vil afføringen i posen være vandig til grødet, hvilket er normalt. En ileostomi producerer ca. 800 – 1000 ml i døgnet. Hvis indholdet i stomiposen er meget tyndt eller vandigt, så kan du forsøge at regulere med fødevarer som ris, pasta, kartofler, kartoffelmos, bananer, kiks, havregrød, chips med salt samt hvidt brød.

Fiberrige fødevarer, som asparges, rå gulerødder, ananas, appelsiner, nødder, kokos og fiberrige grøntsager, kan give stop i ileostomien. Du skal ikke afholde dig fra at spise disse ting, men prøv dig frem med moderate mængder, skær gerne i mindre stykker, og tyg maden grundigt.

Stomi-ny

Hvordan kan jeg opretholde en sund livsstil med stomi?

Hos Focuscare tror vi på, at en stomi kun udgør en lille del af dit samlede liv. Vi kan kun opfordre til at fortsætte eller dyrke en sund livsstil, når du er helet efter operationen.

Regelmæssig motion samt omtanke og passende mængder af kost kan hjælpe meget. Støtte fra fagfolk og støttegrupper kan også påvirke dit fysiske og mentale helbred meget.

Kan jeg bruge badetøj, når jeg har stomi?

Vælg badetøj med indbygget støtte eller overvej at bruge et badetøjsovertræk for at sikre komfort og diskretion.

stomi forstoppelse – har det noget at gøre med dette afsnit?:

Afføringen kan ikke komme ned i posen – hvad gør jeg?

Det kan ske, at afføringen fra en kolostomi ikke kan komme ned i posen. Du kan opleve lækage af stomiposen, fordi afføringen arbejder sig ned under pladen.
Der er forskellige ting, du kan afprøve for at undgå dette:

  • – Lad der være lidt luft i posen, når du sætter den på.
  • – Tag eventuelt lidt afføringsmiddel, da det gør afføringen mere lind.
  • – Sørg for, at du får nok at drikke – gerne 2 l.
  • – Tildæk kulfilteret – spørg eventuelt stomisygeplejersken angående dette.

Har du forsat problemer, bør du kontakte Stomiteamet.

Kopieret ind fra: https://www.herlevhospital.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Oftest-stillede-spoergsmaal-om-stomi-21677.aspx

Stomi-ny

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Focuscares nyhedsbrev er til dig som har brug for viden om stomi- og sårpleje og som gerne vil holdes opdateret om nyheder.

Uanset om du er nyopereret eller har været stomiopereret længe eller du er sundhedfaglig person.

Vi lover dig, at vi ikke sender mange nyhedsbreve- kun ca.6-10 stk. på årsbasis med relevant indhold.

God fornøjelse med vores hjemmeside.

Ring eller skriv endelig hvis du har spørgsmål eller ønsker gratis vareprøver.

Professionel / Bruger

Tak for din tilmelding