Hvad er en fistel?

Navnet fistel kommer fra latin Fistula og betyder rør.

En fistel er en rørformet forbindelse mellem et organ og huden eller mellem to organer. Det kan fx være en fistelgang, der udgår fra tarmen til huden eller fra tarmen til blæren. Kan også være en unormal rørformet forbindelse mellem en byld og huden. Der findes både simple og mere komplekse fistler. De fleste fistler opstår efter en skade, en operation, en byld eller strålebehandling. Forekommer ofte hos personer med inflammatoriske tarmsygdomme, særligt Mb.Chrohn sygdom. Fistler kan opstå spontant eller flere år efter en operation.

Behandling af fistler

Da behandlingen er meget afhængig af hvor fistlen er dannet, bliver det for omfattende at beskrive her. Nogle fistler kan behandles med medicin, andre med kirurgi.

Nyere forskning*

På Århus Universitetshospital undersøger om patienternes egne fedtceller (som bl.a. indeholder stamceller)  kan anvendes i behandling af fistler, og der er lovende resultater mht. at få lukket fistlerne. Særligt for Mb.Chrohn-patienter. Nu efterprøves metoden og kommer i fremtiden til at betyde bedre behandling for mange patienter. De endelige resultater menes at foreligge i  2022-2023

Når en fistel er dannet, betyder det, at der kommer sekret fra et organ til et andet sted, afhængig af hvor fistlen dannes.

Er der tale om en tarmfistel, med forbindelse ud til huden, kan der komme output( afføring)  fra tarmen, som kan være stærkt hudirriterende. Mængden af output varierer meget fra person til person.

Da afføring fra især tyndtarmen indeholder mange enzymer, som kan skade huden, er det vigtigt at huden omkring fistlens udgangshul beskyttes med en hudvenlig klæbende fistelpose til at opsamle afføring/sårsekret indtil en behandling af fistlen mhp. lukning virker.

Der kan også være tale om fistler i sår som udskiller større mængder sårsekret, eks pga. cancer eller efter en infektion. Sårsekretet er hudirriterende og kræver ligeledes omhyggelig sårbehandling og hudpleje. Tillige kan det være vigtigt at finde en lufttæt løsning som kan reducere de lugtgener der ofte opstår som følge af en fistel.

Kilde*: Medicinsk tidsskrift.dk – Artikel 30.juni 2020- Godt resultat med patientens eget fedtvæv til behandling af fistler.

Undervisning af fagpersonale

Vi underviser gerne fagpersonale i bandagering og håndtering af eakin sår- og fistelposer

Kontakt os for mere vejledning og vareprøver på 49261399 eller info@focuscare.dk

Hos Focuscare Denmark har vi et meget bredt sortiment af sår-og fistelposer fra eakin

Du kan læse meget mere om sortimentet og se billeder og varenumre på linket herunder.

Fistel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Focuscares nyhedsbrev er til dig som har brug for viden om stomi- og sårpleje og som gerne vil holdes opdateret om nyheder.

Uanset om du er nyopereret eller har været stomiopereret længe eller du er sundhedfaglig person.

Vi lover dig, at vi ikke sender mange nyhedsbreve- kun ca.6-10 stk. på årsbasis med relevant indhold.

God fornøjelse med vores hjemmeside.

Ring eller skriv endelig hvis du har spørgsmål eller ønsker gratis vareprøver.

Professionel / Bruger

Tak for din tilmelding