Udfordringer med stomi

Oplever du luft i stomien?

Luft i tarmsystemet er en naturlig og nødvendig kropslig funktion, men helst ikke i en grad så det bliver et problem for dig med stomi.

Læs her om mulige årsager og løsninger til ballooning.

luft i stomipose

Når posen puster sig op

Luft i stomiposen, eller ballooning, er på mange måder en ubehagelig gene. Ikke nok med at det kan afbryde en god nattesøvn, som er så vigtigt for en god livskvalitet, det kan også udfordre ens blufærdighed når man i dagligdagen oplever, at posen pga. øget luft pludselig buler ud under tøjet. I værste fald, kan luft i stomien føre til lækager, og selvom det er sjældent, kan alene frygten for at dette vil ske, være en hæmmende faktor i livet som stomibruger.

Heldigvis er der flere løsningsmuligheder til at afhjælpe luft i stomiposen. Det er nemlig ikke meningen at livet som stomiopereret skal begrænse dig. Du skal gerne kunne opleve en helt normal hverdag, allerhøjest med små tilpasninger.

Man kan godt leve et aktivt og givende liv, selvom man har stomi.

Hvorfor opstår der luft?

Luft i tarmen er en naturlig kropsfunktion, der skal være der, for et velfungerende tarmsystem. Derfor er målet ikke helt at undgå luft i maven, men at undgå at det bliver et problem.

De første par måneder efter operationen arbejder tarmen med store mængder luft, og kulfilteret kan ikke nå at udlede al luften fra posen.

Det er derfor vigtigt at skifte posen dagligt for at sikre sig at kulfilteret virker, da filteret efter et døgn bliver mindre effektivt.

Derfor kan du i starten være nødt til at ”lufte ud” fra posen – også om natten.

Fødevare og måltider
Som udgangspunkt er der ikke fødevarer man skal holde sig fra, som stomiopereret.

Men har du tidligere oplevet tendens til ekstra luft i maven ved at spise bestemte fødevarer, kan du overveje at reducere indtaget af disse. F.eks. er løg, kål, porrer broccoli og bælgfrugter, stærke krydderier m.v. generelt noget, der giver mennesker mere luft i maven.

Nogle gange kan det være nok at ændre måden man tilbereder sin mad på, f.eks. at koge i stedet for at stege eller spise maden ved en koldere temperatur end man plejer, fordi det mindsker indtaget af luft under måltidet.

Man kan også, uden at tænke over det, komme til at sluge en masse luft når man spiser. Og alt den luft kan kun komme ud, enten via opstød eller gennem stomien.

Oplever du at der kommer meget luft i din stomi, kan det derfor være en idé at se på måden du spiser. Spiser du (for) hurtigt? Spiser du (for) meget ad gangen? Får du tygget maden grundigt? Taler du, mens du har mad i munden? Eller tygger du med åben mund? Alt dette er med til at man uforvarende kommer til at sluge mere luft under et måltid.

Og snupper du lige et stykke tyggegummi eller en lakridspastil efter måltidet, er dette desværre også en kilde til forøget luftindtag. Dels fordi man ‘tygger luft’ og dels fordi kunstige sødemidler giver luft i maven.

Drikkevarer
Alkohol- Kulsyre- og sukkerholdige drikke kan også være kilde til luft i maven.

Desværre kan kunstige sødemidler også være kilde til øget luftdannelse, du skal derfor også være opmærksom på indtaget af light-produkter, hvis du oplever problemer med ballooning.

Rygning
Når man ryger, sluger man en masse luft. Det er uanset om det er cigaretter, pibe,
e-cigaretter eller andet.

Naturlige hjælpemidler
Tyttebærsaft, tranebærsaft, yoghurt, spinat og persille kan være med til at modvirke luftdannelse.

Hvis de praktiske løsningsforslag ikke fungerer, uanset om det er fordi du ikke har lyst til at ændre din livsstil, eller du har prøvet uden effekt, findes der produkter som kan afhjælpe ballooning. Dem finder du nedenfor, hvor det også er muligt at bestille en vareprøve.

Læs vores andre artikler

  • Oplever du luft i stomien?
    Luft i stomiposen, eller balloning er på mange måder en ubehagelig gene.
  • Pandekageeffekt / pancaking
    Pancaking er et af de mest almindelige problemer, som folk med en stomi oplever. Heldigvis er det, i de aller fleste tilfælde, også et problem der er ganske nemt at løse, med helt enkle virkemidler.
  • Søvn og stomi
    Der hersker nok ingen tvivl om, at vi alle værdsætter vores skønhedssøvn. Det kan dog tage noget tid at håndtere søvn når man har fået stomi.
  • Mød Søren
    Det handler om tryghed og at handle på eventuelle udfordringer i forhold til sin stomi.
luft i stomipose

Har du spørgsmål eller brug for hjælp og vejledning

Du har altid mulighed for at kontakte din stomisygeplejerske for rådgivning, vejledning eller hjælp til dine udfordringer.

Hos Focuscare ønsker vi også at stille vores mere end 40 års personlige og faglige erfaringer og viden til rådighed, for dig der er stomiopereret.

Vores sygeplejerske sidder derfor klar på mail og telefon, til at lytte og hjælpe med de stomirelaterede udfordringer, du måtte opleve.
Har du akutte helbredsproblemer med din stomi, skal du tage kontakt til din stomisygeplejerske eller vagtlæge.

Kontakt os →

luft i stomipose

Produkter der kan hjælpe

1-dels eller 2-dels stomipose
1-dels poser kan ikke på samme måde som 2-dels stomiposer åbnes og tømmes/udluftes i løbet af dagen. Bruger du 1-dels pose og oplever udfordringer med ballooning, kunne en løsning være at prøve 2-dels poser, der giver dig mulighed for at lukke luften ud af posen løbende ved behov, uden at skulle skifte hele systemet hver gang.

Du finder vores 2-dels stomiposer via dette link, hvor det også er muligt at bestille en vareprøve.

Gå til produkt →

luft i stomipose

Produkter der kan hjælpe

Osto-EZ-Vent ®, luftventil, er et produkt til alle typer stomiposer, både 1-dels og 2-dels.
Ventilen sikrer nem, hurtig adgang til tømning af luft i stomiposen. Osto EZ ventilen er et nemmere alternativ til afhjælpning af ballondannelse i stomiposen, eks. når du ikke har mulighed for at kunne skifte pose eller tømme via poseudløbet på tømbare poser. Det giver mindre bøvl og større sikkerhed for, at posen ikke springer fra.

Gå til produkt →

Retur til blog oversigt

luft i stomipose

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Focuscares nyhedsbrev er til dig som har brug for viden om stomi- og sårpleje og som gerne vil holdes opdateret om nyheder.

Uanset om du er nyopereret eller har været stomiopereret længe eller du er sundhedfaglig person.

Vi lover dig, at vi ikke sender mange nyhedsbreve- kun ca.6-10 stk. på årsbasis med relevant indhold.

God fornøjelse med vores hjemmeside.

Ring eller skriv endelig hvis du har spørgsmål eller ønsker gratis vareprøver.

Professionel / Bruger

Tak for din tilmelding