Udfordringer med stomi

Hudproblemer omkring din stomi

Rød eller øm hud som stomiopereret er ikke usædvanligt.

Huden omkring stomien er udsat for meget. Selvom huden, som er vores største organ, er designet til at beskytte og hele sig selv, kan huden omkring stomien have brug for lidt ekstra kærlig pleje og beskyttelse, for at holde sig sund.

Her får du vores bedste og tips og vejledning til optimal hudpleje omkring din stomi. Det er muligvis meget nemmere end du tror.

Hudproblemer omkring din stomi

Hvilke årsager er der til rødme og irritation?

Rød eller øm hud omkring din stomi skyldes oftest lækage fra din pose eller output fra din stomi, der kommer ind under klæberen og kommer i kontakt med din hud i kortere eller længere tid.

Det kan også i sjældne tilfælde skyldes overfølsomhed overfor det produkt du bruger. Det er vigtigt regelmæssigt at holde øje med huden omkring din stomi, for at sikre at begyndende problemer ikke udvikler sig.

Du altid er velkommen til at kontakte os, for mere uddybende og personlig vejledning.

Tilpasning af klæberen
For at undgå at output kommer på huden, er det vigtigt at klæbepladen er tilpasset korrekt.
Særligt i de første uger efter operation kan stomien ændre sig, men det er altid en god idé regelmæssigt at sikre sig at klæbeplade og øvrige produkter stadig passer som ønsket.
Mål stomien en gang om ugen i de første 8 uger, da stomien vil ændre form og størrelse.

Sørg for, at din pose er klippet til i den korrekte form og størrelse for at forebygge problemer.
denne video kan du se hvordan en korrekt tilpasning udføres.

Rødme i kanten af klæberen
Når du fjerner klæbepladen og rengøre huden, er det vigtigt at forsøge at være så skånsom som muligt, for at undgå skader og irritation af huden.
Træk klæberen nænsomt og forsigtigt af, i stedet for at rive eller hive den for hurtigt væk fra huden.

Hold huden stram med den ene hånd, mens du forsigtigt trækker i klæbepladen med den anden. Dette kan hjælpe med at forhindre skade på huden.

Hvis du har problemer med rød hud og du i en periode har behov for hyppige skift, anbefaler vi at bruge barrierefilm inden påsætning af ny pose/plade. Dette for at opnå optimal beskyttelse af huden så længe klæberen sidder på. Du kan evt. også anvende klæbefjerner når pose/plade skal fjernes. Dette vil skåne din hud, da klæbefjerneren hjælper til at opløse klæberen inden pose/plade trækkes af.

Psoriasis og andre hudproblemer
Større områder med øm eller beskadiget hud som følge af psoriasis eller andre hudproblemer, kan forhindre at posen hæfter ordentligt fast på huden. Dette kan medføre lækager og yderligere skade på den udsatte hud.
Har du psoriasis, en svampeinfektion, eller andre vedvarende hudproblemer er det vigtigt at konsultere din stomisygeplejerske eller egen læge, for ikke at hudproblemerne og heraf følgende lækager udvikler sig til et større hudproblem.
Når dine hudproblemer er under kontrol, anbefaler vi at bruge en stor tætningsring og evt. barrierefilm, for bedst beskyttelse mod og forebyggelse af hudirritation.

Hudpleje omkring stomien
Det er vigtigt at forsøge at holde huden omkring stomien i god stand.

Vask og tør din hud godt ved hvert skifte. Brug almindelig lunkent vand og rengør og aftør med blide duppende bevægelser. Brug bløde materialer, som f.eks. nonwoven servietter, gaze eller vådservietter specielt udviklet til stomiopererede.

Undgå at bruge almindelige vådservietter og babyklude, da disse ofte indeholder olier, parfume, eller sæbe, der både kan være generende for en sart hud, og forhindre at klæbepladen hæfter ordentligt fast på huden. Sæbe, sprit eller lignende produkter bør heller ikke anvendes, da det vil nedbryde hudens naturlige beskyttelsesmekanismer og skaber et dårligt/basisk miljø under klæbepladen.
Vi fraråder al brug af sæbe og andre rensemidler i forbindelse med hudpleje omkring stomien.
Når du bruger sæbe til din hud i øvrigt, f.eks. i forbindelse med bad, er det vigtigt at vælge et ph-neutralt produkt, uden parfume eller andre tilsætningsstoffer, så huden kan opretholde sit naturlige miljø, der forebygger nedbrydning af huden og eks. svampeinfektion.

Læs vores andre artikler

 • Hudproblemer omkring din stomi
  Her får du vores bedste og tips og vejledning til optimal hudpleje omkring din stomi. Det er muligvis meget nemmere end du tror.
 • Oplever du luft i stomien?
  Luft i stomiposen, eller balloning er på mange måder en ubehagelig gene.
 • Pandekageeffekt / pancaking
  Pancaking er et af de mest almindelige problemer, som folk med en stomi oplever. Heldigvis er det, i de aller fleste tilfælde, også et problem der er ganske nemt at løse, med helt enkle virkemidler.
 • Søvn og stomi
  Der hersker nok ingen tvivl om, at vi alle værdsætter vores skønhedssøvn. Det kan dog tage noget tid at håndtere søvn når man har fået stomi.
Hudproblemer omkring din stomi

Har du spørgsmål eller brug for hjælp og vejledning

Du har altid mulighed for at kontakte din stomisygeplejerske for rådgivning, vejledning eller hjælp til dine udfordringer.

Hos Focuscare tilbyder vi også en kompetent og uvildig rådgivning. Vi tilbyder at ringe dig op når det passer bedst for dig.  Vi har mere end 40 års personlig og faglig erfaring og tilbyder en diskret vejledning til dig der er stomiopereret eller pårørende.

Vores sygeplejerske sidder klar på mail og telefon, og er klar til at lytte og hjælpe med de stomirelaterede udfordringer, du måtte opleve.
Har du akutte helbredsproblemer med din stomi, skal du kontakte din stomisygeplejerske eller vagtlæge.

Kontakt os →

Hudproblemer omkring din stomi

Produkter der kan hjælpe

eakin Protect™ er en unik hudbeskyttende barrierefilm, som både beskytter huden mod skadelige kropsvæsker og forebygger stripping af huden i forbindelse med fjernelse af klæbende materiale

Gå til produkt →

eakin Release er en alkoholfri, silikonebaseret klæbefjerner med tilsat E-vitamin.

Release gør det nemt og smertefrit at fjerne din stomi – eller sårbandage. Opløser hurtigt

klæbematerialet og gør det nemt, at fjerne såvel stomiplade, sårbandage og eventuelle klæberester. Tørrer på få sekunder og påvirker ikke påklæbning af den næste pose. Svier ikke.

Gå til produkt →

Retur til blog oversigt

Hudproblemer omkring din stomi

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Focuscares nyhedsbrev er til dig som har brug for viden om stomi- og sårpleje og som gerne vil holdes opdateret om nyheder.

Uanset om du er nyopereret eller har været stomiopereret længe eller du er sundhedfaglig person.

Vi lover dig, at vi ikke sender mange nyhedsbreve- kun ca.6-10 stk. på årsbasis med relevant indhold.

God fornøjelse med vores hjemmeside.

Ring eller skriv endelig hvis du har spørgsmål eller ønsker gratis vareprøver.

Professionel / Bruger

Tak for din tilmelding