Udfordringer med stomi

Pandekageeffekt/pancaking, når posen klasker sammen og mangler luft

Pancaking er et af de mest almindelige problemer, som folk med en stomi oplever.
Heldigvis er det, i de aller fleste tilfælde, også et problem der er ganske nemt at løse, med helt enkle virkemidler.

Dem kan du læse om her.

Pandekageeffekt / pancaking

Hvorfor opstår pandekageeffekten?

Modsat ballooning, hvor der er for meget luft i posen, er der også nogle der oplever for lidt luft i stomiposen.

Dette kaldes pancaking, eller pandekageeffekt og kan være årsag til lækage.

Pandekageeffekten opstår når der dannes et vakuum i posen, det gør at den klasker helt sammen (som en pandekage) og at outputtet fra stomien derfor ikke kan falde frit ned i posen.

At der ikke er frit nedfald, får dog ikke afføringen til at stoppe med at komme. I stedet ophober afføringen sig omkring toppen af stomien, tørrer ud og kan danne en prop, så ny afføring i værste fald vil blive skubbet ud bag pladen og resulterer i at pose og klæber bliver skubbet løs fra maven.

Det sker oftest hvis outputtet er tyktflydende eller pastalignende i konsistens, eller hvis der helt simpelt ikke er luftstrøm nok i tarmen.

Tips til at undgå pancaking

Hvis problemet er mangel på luft i posen, kan det afhjælpes ved at puste en lille smule i posen, inden den sættes på, så siderne løsnes fra hinanden.

En anden, og rigtig god, løsningsmulighed er at smøre en smule madolie eller glidecreme omkring posens åbning og inderside. Sæt derefter beskyttelsesmærkatet på stomiposens luftfilter. Dette vil sikre, at noget af luften forbliver i posen. Fjern først beskyttelsesmærkatet, når stomien har fungeret. Massér eller gnub jævnligt udenpå stomiposen for at holde luften i posen i bevægelse.
Dette trick er særligt hjælpsomt, hvis pandekageeffekten opstår som følge af tyktflydende output. Det gør det helt enkelt nemmere for indholdet at falde ned i posen, som det er meningen i stedet for at samle sig i en klump omkring stomien.

Hvis ingen af disse let håndgribelige løsningsforslag fungerer, så er det selvfølgelig vigtigt og oplagt at kigge på selve posen og klæberen.  For det er naturligvis afgørende at begge dele passer til dig.
Pancaking kan nemlig opstå hvis stomiposens klæber ikke er tilstrækkeligt konvekst eller er for flad, eller hvis posen er for tæt pga. manglende, tilstoppede eller for få lufthuller i filtret.
Det er også vigtigt med korrekt tilpasning af stomipladen, så den passer til stomiens form og ikke trykker eller klemmer.

Hvis du selv tilpasser din basisplade, kan du her se en videoguide til korrekt tilpasning.

Nedenfor finder du direkte links til vores forskellige stomiposer og den meget populære Eakin freeseal tætningsring.

Læs vores andre artikler

 • Oplever du luft i stomien?
  Luft i stomiposen, eller balloning er på mange måder en ubehagelig gene.
 • Pandekageeffekt / pancaking
  Pancaking er et af de mest almindelige problemer, som folk med en stomi oplever. Heldigvis er det, i de aller fleste tilfælde, også et problem der er ganske nemt at løse, med helt enkle virkemidler.
 • Søvn og stomi
  Der hersker nok ingen tvivl om, at vi alle værdsætter vores skønhedssøvn. Det kan dog tage noget tid at håndtere søvn når man har fået stomi.
 • Mød Søren
  Det handler om tryghed og at handle på eventuelle udfordringer i forhold til sin stomi.
Pandekageeffekt / pancaking

Har du spørgsmål eller brug for hjælp og vejledning

Du har altid mulighed for at kontakte din stomisygeplejerske for rådgivning, vejledning eller hjælp til dine udfordringer.

Hos Focuscare ønsker vi også at stille vores mere end 40 års personlige og faglige erfaringer og viden til rådighed, for dig der er stomiopereret.

Vores produktsygeplejerske sidder derfor klar på mail og telefon, til at lytte og hjælpe med de stomirelaterede udfordringer, du måtte opleve.

Har du akutte helbredsproblemer med din stomi, skal du tage kontakt til din stomisygeplejerske eller vagtlæge.

Kontakt os →

Pandekageeffekt / pancaking

Produkter der kan hjælpe

Overvejer du at prøve en anden pose end din nuværende, finder du vores forskellige stomiposer her. Du er altid velkommen til at kontakte os, for at bestille en vareprøve eller få hjælp til at finde det produkt der passer bedst til dig.

Gå til stomiposer →

Eakin freeseal tætningsringen er en af de tyndeste og mest fleksible ringe på markedet, der passer til konveksposer. De hudvenlige og stærkt absorberende egenskaber, gør at den ofte kan hjælpe hvis man oplever hud- eller lækageproblemer.

Bestil en vareprøve →

Retur til blog oversigt

Pandekageeffekt / pancaking

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Focuscares nyhedsbrev er til dig som har brug for viden om stomi- og sårpleje og som gerne vil holdes opdateret om nyheder.

Uanset om du er nyopereret eller har været stomiopereret længe eller du er sundhedfaglig person.

Vi lover dig, at vi ikke sender mange nyhedsbreve- kun ca.6-10 stk. på årsbasis med relevant indhold.

God fornøjelse med vores hjemmeside.

Ring eller skriv endelig hvis du har spørgsmål eller ønsker gratis vareprøver.

Professionel / Bruger

Tak for din tilmelding