Stomiliv

Søvn og stomi

Der hersker nok ingen tvivl om, at vi alle værdsætter vores skønhedssøvn. Det kan dog tage noget tid at håndtere søvn når man har fået stomi. Er du ny opereret og stadig er ved at vænne dig til livet med en stomi, så har vi nogle gode anbefalinger til en god nattesøvn.

Læs vores anbefalinger her.

Søvn og stomi

Skift eller tøm din pose før sengetid.

Sørg for at skifte eller tømme din pose, før du går i seng. At have kontrol over din pose forhindrer ikke kun overfyldning, men sikrer også en lækagefri søvn. Det holder ikke kun lækager på afstand, men det er også med til at forbedre søvnkvaliteten. Søde drømme venter forude!

Planlæg dine måltider

Hvis det er muligt, så prøv at planlægge dine måltider. At spise et stort måltid før sengetid, kan gøre din stomi mere aktiv i løbet af natten så du er nødt til at skulle op for at skifte eller tømme din pose. Prøv derfor at spise din aftensmad tidligt eller hold måltidet let for at hjælpe med at mindske output natten over. Lad der gå mindst 2 timer mellem måltid og sengetid.

Sovestillinger

At finde de rigtige sovestillinger når man har stomi, er nøglen til en god søvn. I de første uger efter operationen anbefales det at sove på ryggen for ekstra sikkerhed.

Hvis du foretrækker at sove på siden, så gør det! Når du ligger på den side hvor du har din stomi, giver madrassen en naturlig støtte, efterhånden som posen fyldes. Når du ligger på den modsatte af hvor din stomi sidder, kan du med fordel bruge en pude, som kan støtte din krop og vægten af din stomipose (så der ikke kommer unødigt træk på posen).

Selvom det er ok at sove på maven i starten, skal du være opmærksom på at det kan øge risikoen for lækager, efterhånden som posen fyldes. For at tage højde for dette, kan du prøve at lægge dig til rette med bøjet ben på den side hvor stomien sidder. Derved laver du plads til, at din pose kan fyldes.

Søvn og stomi

Har du udfordringer med din stomi?

Du finder nærmere info via linket nedenfor. Her er det også er muligt at bestille en vareprøve.

Bestil en vareprøve →

Læs vores andre artikler

 • Hudproblemer omkring din stomi
  Her får du vores bedste og tips og vejledning til optimal hudpleje omkring din stomi. Det er muligvis meget nemmere end du tror.
 • Oplever du luft i stomien?
  Luft i stomiposen, eller balloning er på mange måder en ubehagelig gene.
 • Pandekageeffekt / pancaking
  Pancaking er et af de mest almindelige problemer, som folk med en stomi oplever. Heldigvis er det, i de aller fleste tilfælde, også et problem der er ganske nemt at løse, med helt enkle virkemidler.
 • Søvn og stomi
  Der hersker nok ingen tvivl om, at vi alle værdsætter vores skønhedssøvn. Det kan dog tage noget tid at håndtere søvn når man har fået stomi.

Retur til blog oversigt

Søvn og stomi

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Focuscares nyhedsbrev er til dig som har brug for viden om stomi- og sårpleje og som gerne vil holdes opdateret om nyheder.

Uanset om du er nyopereret eller har været stomiopereret længe eller du er sundhedfaglig person.

Vi lover dig, at vi ikke sender mange nyhedsbreve- kun ca.6-10 stk. på årsbasis med relevant indhold.

God fornøjelse med vores hjemmeside.

Ring eller skriv endelig hvis du har spørgsmål eller ønsker gratis vareprøver.

Professionel / Bruger

Tak for din tilmelding