+45 49 26 13 99 info@focuscare.dk

Osto-EZ-Vent ® luftventil

En dansk brugeres erfaring med brugen af Osto-EZ-Vent ® luftventil
Ventil til afhjælpning af stort tryk i stomipose p. gr. a. meget tarmluft også kaldet ”balooning”

Ældre mand med colostomi som fungerer normalt – i perioder dog med noget balooning.

Efter instruktion i hvorledes denne lille ventil/prop skal påsættes, placering på stomiposen m. m. har jeg brugt dette lille hjælpemiddel i en uges tid med normalt skift morgen og aften – aftenposen er ensbetydende med at sove med ventil/proppen på, ret spændende første nat – ville proppen sætte sig fast i noget og dermed åbne for output fra posen, men nej, ingen problemer, den sad som den var placeret og var total tæt, så det begynder godt.

Efter ny pose om morgenen ville jeg, i løbet af dagen, prøve at åbne for den lille prop men det viste sig at være lidt svært, da den sidder virkelig godt fast – skal jo også være tæt, så ”stomisten” ikke får problemer; efter en del trækken i dimsen lykkedes det at åbne den, der kunne så udledes lidt luft og proppen skulle lukkes igen, hvilket også var lidt vanskelig, men må skyldes at jeg ikke er/var vant til brugen af ventilen – med øvelse vil dette ikke være noget problem, blot ventilen er placeret efter vejledningen.

De næste dage gik med rutinemæssig skift af posen, samtidig med at en ny pose blev gjort klar med påsætning af ventil, som står i vejledning.

For at prøve at fremprovokere lidt mere luft fra stomien, spiste jeg en del grøntsager og krydret mad, hvilket nok kan sætte gang i tingene, men m. h. t. ventilen så var den tæt og jeg havde ingen problemer, lindede lidt på proppen og trykket fra posen gjorde at den overskydende luft fandt sin vej ud gennem ventilen, de eneste gener var ”det lugter ikke særligt godt” men det er til at overkomme når posen får sin mere normale facon.

Der er lidt nyt i og med at man skal montere ventilen det rette sted, øverst i/på posen men allerede efter anden dag var det helt naturligt, klæbepuden sidder virkelig godt fast på inderposen og den lille prop som sidder i ”udluftningsrøret” sidder fast og kræver det rigtige tag både for at åbne og lukke den.

Jeg har brugt og bruger en en-del konveks pose med en ventil, som ikke fungerer helt optimalt når der kommer meget luft og jeg må derfor bearbejde/massere ventilen for at få gennemgang, dette er, med den ny ventil, overhovedet ikke nødvendigt.

Max Christiansen
Holbæk

“Jeg dyrker fitness og jogger i fritiden. Både plade og pose er gode og jeg følte mig tryg med dem på.”

– eakin dot bruger

1